Vivento
Liefde is…

Liefde is…

Tja…wat is liefde? Iedereen zal deze vraag op een andere manier beantwoorden. Daar waar de een liefde ziet in het ontvangen van een cadeau, ervaart de ander liefde bij een omhelzing. Maar in de basis verlangt iedereen naar liefde.

Als je geboren wordt, schreeuw je het uit, zoekend, tastend, want ineens voel je je alleen.

Wat is het mooi als we ons vanaf de geboorte geliefd hebben gevoeld. Als we zijn gezien en gehoord. Als we alle aandacht hebben gekregen die we nodig hadden. Helaas zijn wij mensen niet perfect en waren onze opvoeders dat ook niet. Dat betekent dat er niemand volledig zal zijn voorzien in zijn behoeften en er daardoor gemis kan zijn ontstaan.

Daar leer je van, zou je zeggen. Dat klopt en tegelijkertijd is het goed om je hier bewust van te zijn. Het maakt het logisch dat we ons, van kinds af aan al, heel hard proberen aan te passen, zodat we ons gewaardeerd voelen. We willen bevestigd worden en sluiten daarom compromissen. We gaan ons soms anders voor doen dan we zijn, om maar aardig gevonden te worden.

Als wij het hebben over liefde, hebben we het over een (h)echte relatie aangaan met mensen. Wij geloven dat liefde de basis is voor alle relaties; thuis, met vrienden, maar ook in je werk. Het zou mooi zijn als er een sfeer is van mildheid en waarheid.

En wat bedoelen we daarmee? Allereerst mildheid; soms zit een collega in je allergie. Misschien herken je dat wel. Die ene collega weet het altijd beter. Je irriteert je mateloos. Een vraag voor jou: zou je die allergie eens voor jezelf om kunnen buigen? Wat maakt dat ik me irriteer? En kan je ook iets begrijpen over wat maakt dat hij altijd zo doet? Wellicht ben jij iemand die het spannend vindt om ‘het beter te weten’ want straks heb je een conflict. Misschien heeft hij meegekregen dat hij het moet weten, dat was en is zijn houvast; het niet weten is zwak en maakt dat je zomaar omver geblazen kan worden door anderen. Dat is veel te gevaarlijk. Als je dit soort dingen gaat begrijpen van elkaar, zul je merken dat je anders naar elkaar gaat kijken. Je hebt minder oordeel op de ander en kan met meer liefde kijken naar de ander.

En wanneer je milder naar de ander kunt kijken en kan zien dat jij ook niet perfect bent, net zo goed als de ander dat niet is, dan kan de waarheid er ook bij komen. En daarmee bedoelen we, als je echt van iemand houdt, gun je het de ander ook om de waarheid te horen. Liefde is niet ‘de lieve vrede bewaren’ maar het is ook begrenzen bijvoorbeeld. ‘Nu ga je te ver, ik zou willen dat je hiermee ophoudt’ of ‘Wat je nu doet, klopt niet, dat is niet eerlijk’.

Je ervaart als collega’s ook dan pas een (h)echte verbinding. Dit heb je niet zomaar, hiervoor is het nodig om elkaar te ontmoeten. En hoe meer je elkaar echt ontmoet, hoe beter je elkaar leert kennen en begrijpen. Eén van de positieve factoren bij deze ontmoeting is dat je herkenning kan vinden bij ander. Ik ben niet de enige met … En je voelt je begrepen of gezien wanneer je iets spannends hebt gedeeld. Ook is het fijn om te ervaren dat jouw mening, jouw ervaring iets heeft gedaan bij de ander. Zomaar een paar positieve ervaringen die je kunt opdoen bij de ontmoeting van de ander. En deze positieve factoren dragen weer bij aan een beter werkklimaat, we gaan het minder alleen doen, we ervaren steun doordat we weten dat we bij de ander terecht kunnen. En dat geeft vrijheid. Vrijheid in verbinding!