Vivento
Voor kinderen zoals ik

Op de basisschool en op het voortgezet onderwijs werd ik gezien als een enfant terrible. Ik kon niet op mijn manier leren en mistte volledig de aansluiting met het onderwijssysteem. Op de Landbouwschool kwam ik de eerste leraar tegen die potentie in me zag. Een gymleraar die zei: “jij hebt iets met sport en kinderen, daar moet je wat mee doen!”

Voor het eerst had ik een doel, iets om naar toe te werken. En daarom ben ik vanaf mijn 19e alsnog de sportopleidingen CIOS en CALO gaan doen. Ik werd daarna docent LO, adviseur, directeur en uiteindelijk bestuurder in het basisonderwijs. Ik had het gemaakt! Hier hoefde ik niemand voor te bedanken, dit had ik helemaal zelf gedaan.

Toch schuurde het

Ik zag de kinderen die niet in dit schoolsysteem passen, maar ik kon ze niet helpen. Dat schuurde. Soms hebben ze een stoornis, maar veel vaker zijn ze erg intelligent en vervelen ze zich zo erg dat ze rottigheid gaan uithalen. Inderdaad, kinderen zoals ik. Daar wilde ik wat mee, maar hoe dan?

Ik had het gemaakt! Hier hoefde ik niemand voor te bedanken, dit had ik helemaal zelf gedaan.

De leergang van Vivento heeft me hierin geholpen en ook mijn veertienjarige zoon die me een les uit zijn opvoeding terug gaf: ‘als je een droom hebt, ga er dan voor en als je een doel wilt halen, dan mag het je ook wat kosten’. Toen hebben mijn vrouw en ik de knoop doorgehakt: we gaan buiten het reguliere schoolsysteem een traject aanbieden voor kinderen die (bijna) uitvallen. Hier leren ze om zich te redden in het schoolsysteem. Ze gaan veel met hun handen doen om zich te meten met het echte leven, waar je leert met vallen en opstaan. Ze gaan met drie vragen aan de slag: wie ben ik, wat kan ik  en wat wil ik?

Inmiddels zijn we een jaar bezig. We hebben de plannen zes keer moeten bijstellen en het gaat boven verwachting. Ons gebouw wordt nu al te klein en we moeten uitbreiden. Tegelijk vliegt het me af en toe aan. Dit is spannend!

start jouw 4V effect

Arjan Baak
Directeur
In opbouw

 

Lees meer 4V verhalen